Verkeersouders

Vandaag hebben de kinderen van groep 1- 2- en 3 op het schoolplein  van de Spaarneschool met hun fiets of step een verkeerssituatie nagebootst.
Er was door de verkeersouders van de school  een parcours uitgezet met verkeersborden, verkeerslichten en een zebrapad met overstekende mensen. De kinderen hebben ervaren hoe ze zich in bepaalde verkeersituaties moeten gedragen om veilig aan het verkeer deel te nemen. Ze vonden het maar wat spannend !
IMG-20150520-WA0001 IMG-20150520-WA0003 IMG-20150520-WA0002

Een verkeersouder is een officiële vrijwilligers functie, in het leven geroepen door Veilig Verkeer Nederland, hieraan is ook een lidmaatschap bij VVN verbonden. Het is aan scholen vrij om in te vullen wat de verkeersouders´ taken zijn.

In het algemeen is het bedoeld om kinderen te onderwijzen d.m.v. projecten of acties, aangezien de leerkrachten daar vaak niet aan toe komen. De verkeersouder kan ook plaatselijk onveilige situaties bespreekbaar maken met buurt of gemeente.dsc00314

 

Wat is er de afgelopen drie jaar gedaan door de verkeersouder(s)?

  • Spandoeken ophangen ‘de scholen zijn weer begonnen’, elk jaar in augustus.
  • Dode hoek vrachtauto op school laten komen, 2012 en 2014 voor groep 6,7,8.
  • Op Voeten en fietsen actie in 2012 – een dag geen auto´s bij school.
  • Verkeersplein met zwarte piet gemaakt in 2012
  • Diverse malen gemeente benaderd voor veiligheid op de dijk, oversteek fietsenplein.
  • Lespakket van uitgever Noordhof kunnen regelen, waarmee alle groepen in het seizoen 2013/ 2014 les hebben gehad.

2015 staat in het teken van het graven in de dijk en de nieuwe inrichting hiervan. Mede door briefwisselingen van de verkeersouder is een motie in de Haarlemse raad aangenomen. De dijk zou veiliger moeten worden ingericht.

Door de motie is er een overlegorgaan samengesteld door de gemeente waarin de verkeersouder ook deelnam. Er was een mooi plan gemaakt waarin alle kruispunten veiliger zouden worden en er was zelfs ruimte voor een stoepje op de hoge zijde van de dijk. Echter het plan is verworpen door de bewoners. Het bezwaar was dat het parkeerprobleem met dit plan niet wordt opgelost. Laten we hopen dat met een ieders inzet, het plan door kan gaan en wij een hele mooie dijk krijgen, waar we veilig kunnen fietsen en lopen!

Wil je ook verkeersouder worden? Meld het bij administratie@spaarneschool.nl

verkeersouders

Reacties zijn gesloten.